Windesheim in Zwolle verzorgt al een aantal jaren de hbo-minor Fundraising, Grantmaking & Sponsoring voor zowel voltijd- als deeltijdstudenten. De opleiding bestaat uit zes modules die ook zelfstandig kunnen worden gevolgd. Onderwerpen zijn Filantropie, Charitymarketing, Communicatie, Sponsoring, het schrijven en beoordelen van projectaanvragen, en financiële en juridische aspecten. De modules worden gegeven door (gast)docenten die ruimschoots hun sporen hebben verdiend in het betreffende vakgebied.

Als oud-deelnemer kan ik de opleiding bij iedereen aanbevelen die binnen verenigingen, stichtingen en organisaties verantwoordelijk is voor het aantrekken van fondsen. Of die gewoon meer wil weten over het hoe en wat van fondsenwerving en sponsoring in Nederland.

De lesstof is praktisch en direct toepasbaar. Het enige nadeel zijn de kosten van de opleiding. Die zijn hoog. Voor een aankomend fondsenwerver is dit ook meteen een eerste leuke en praktische uitdaging. Zo is het lesgeld van een van mijn collega-studenten betaald door het Stimuleringsfonds van Rabobank IJsseldelta. Een prachtig initiatief waarmee deze bank de zelfredzaamheid van de aanvragende stichting stimuleert.